UPAMA – skvělá snídaně, svačina či večeře

Štítky: Snídaně | Večeře

Kešu, rozinky a cibule? Že to nejde dohromady?
Upama, přátelé!
🧅🧅🧅

Upama/upma je indická semolinová kaše. Anebo rychlá a dobrá večeře. Překvapivě z ní můžete vykouzlit opravdovou pochoutku. Nevěříte? Vyzkoušejte! 🙂

Je spousta variací, tady je jedna z nich:

Co budete potřebovat?

semolinu – tvrdozrnnou pšenici, případně obyčejnou krupici
cibuli
kešu oříšky, rozinky
koření: černou sůl, čerstvý zázvor, kumín (římský kmín), fenykl, kurkuma, listy pískavice/ řeckého sena (methi)

Jak na to?

Na ghí opražím cca 5 min SEMOLINU (krupici z tvrdozrnné pšenice) než zezlátně a rozvoní se. Kupuju například v Shalamar Foods v Praze, ale dá se sehnat v jakékoli indické prodejně i v některých vietnamských či jiných asijských obchodech.

Na jiné pánvi smažím na ghí cibulku. Pak přidám trochu čerstvého zázvoru, mletého kumínu, fenyklu, kurkumy, volitelně moje oblíbené listy pískavice (methi), sůl, rozlámaných kešu oříšků a rozinek. Do upamy se přidává i trocha chilli, ale to jsem teď v létě nedělala. Chvíli nechám propojit a pak zaliju vřící vodou. Vody je třeba dost, můžete přilévat postupně, však znáte z dělání krupičné kaše.

🌿🌿🌿
Ozdobíme čerstvýma bylinkama. A je to doma! 🙂

Více najdete v mé facebookové skupině Cestou ájurvédy – jídlem a sebepéčí ke zdraví