Variace na besan mithai

Štítky: Sladkost

Mithai, krásně zní, že? Znamená sladkost a tohle je opavdové sladké pohlazení. Indický recept jsem lehce obměnila. Pojďte na něj mrknout. Poslouží kdykoli, třeba jako novátorské vánoční cukroví.

Ingredience:

  • cizrnová mouka (besan flour, dala jsem cca 3 hrnky)
  • slunečnicová semínka (cca hrnek)
  • třtinový cukr (cca hrnek, zkuste dát méně a případně dosladit na konci)
  • ghí (cca hrnek)
  • koření: mletý kardamom, špetka soli
  • kešu oříšky

Jak na to?

🔸 Na velké hluboké pánvi rozpuste ghí. Přidejte mletý kardamom, špetku soli, poté cizrnovou mouku a mletý cukr. Pokud máte, přidejte nasekané kešu (stačí vložit do pytlíku a rozdrtit paličkou či jiným pevným předmětem). Cirznová mouka hodně saje, takže ghí je potřeba hodně.

🔸 Směs pražíte až získá oříškové aroma (cca 30 min). Je třeba často míchat, abyste mouku nespálili, stane se to rychle. Nakonec opraženou mouku smíchejte s jemně namletými slunečnicemi.

🔸 Směs nasypejte na plech s pečícím papírem a uhlaďte. Až nebude horké, dejte na hodinu do ledničky. Krajte čtverečky nožem, nůž očistěte po každém ukrátí, aby byly čtverečky pěkně rovné.

Obdobný recept je i na besan ladu, kdy z upražené hmoty děláte malé kuličky, které nahoře ozdobíte kouskem kešu (ruce si lehce namočíte v ghí nebo ve vodě, aby se vám kuličky lépe dělaly). Chuť je stejná, jen je to trošku pracnější postup než vyložit směs rovnou na plech. Klasický recept je bez slunečnice.

Nepečená sladká pochoutka, dejte jí šanci 🙂
Na fotce jako součást oběda.