Co vzít s sebou na posezení s přáteli? Proč ne třeba oblíbený HUMUS. Můžete jeho chuť povýšit kůrou z citronu, petrželkou či řepou a domácí tahini.
Ingredience
- cizrna – dělám z 1 hrnku, je ho hodně, ale když už, tak už, můžete poslat dál
- citróny – šťáva ze 4-5 citrónů a kůra ze 3 biocitrónů
- koření: mletý kumín a koriandr, sůl, svazek čerstvé petrželky/ jiných zelených bylinek + volitelně nakrájený česnek (cca 5 stroužků)
- olivový olej
- sezam nebo tahini pasta
Jak na to?
🔸 cizrnu večer namočím (nabobtná až 3x, tak je třeba, aby měla hodně vody a nestála nasucho), někdo k namáčení přidává trochu sody
🔸 ráno ji sleju a pořádně properu – snižujete její plynotvornost
🔸 vařím ji pak ve slané vodě v tlakovém hrnci (cca 20 min + 10 min nechat dojít), nebo v normálním hrnci, trvá cca hodinu (chceme ji úplně doměkka), poté humus rozmixuju po částech v mixéru dohladka s trochou vody z vařené cizrny
🔸 kůra na oleji – na troše olivového oleje orestuju kůru ze 3 biocitronů (seškrábku ji škrabkou) + ke konci přidám nakrájených 5 stroužků česneku, který orestuji (nechci přidávat syrový česnek)
🔸 na dochucení je hodně možností:
1) verze s čerstvýma bylinkama:
do mixéru přidám šťávu z citronů + veškeré suché koření a sůl a bylinky + kůru na oleji s česnekem + tahini (5 velkých lžic nebo si umelte ze sezamu vlastní – já melu v mlýnku na kávu, ale možná máte sofistikovanější mixér 🙂
2) verze s červenou řepou (bez citrónové kůry a bylinek)
řepu uvaříte v osolené vodě s kumínem, necháte zchládnout, oloupete a přidáte do mixéru k humusu a tahini, z kořením bych tady přidala i černý pepř a více kumínu na stažení sladké chuti řepy. Můžete přidat i olivový olej (ten se prý tradičně nepřidává, ale je to na vás)
Humus nechte v lednici odležet aspoň hodinu na spojení chutí. Pokud máte rádi výraznější dochucení, tak vězte, že chuť se po odležení zmírní, takže je třeba okořenit o to více.
Studené večeře se obecně v ájurvédě nedoporučují. Tedy pokud chcete večeřet pouze humus s bagetou, která do téhhle kategorie spadá, není to ta nejlepší varianta. Navíc vás takto večer může více nadýmat.