Tuhle variantu mám moc ráda. Ideální pro chladnější podzimní nebo zimní dny, kdy nás vyživí a uzemní. Ale vařila jsem jej i v létě, kdy v kombinaci s okurkovým salátem a jogurtovým dipem s čerstvým sýrem je také pochoutka.
Ingredience:
- hnědá čočka
- kořenová zelenina – mrkev, celer, kedlubna, cibule, můžete přidat i brokolici (i když ta více nadýmá)
- koření: pepř, černá sůl, kumín, fenykl/ hing (asafoetida) + bobkový list na vaření čočky
- citron na dokyselení po uvaření
Jak na to?
🔸 uvaříte čočku – do vody přidávám bobkový list a trošku hing na zmírnění atmosférických potíží
🔸 zeleninu nakraju (např. kedlub na nudličky) a orestuji na oleji/ghí s kořením, tj. cibule na kostičky, na ní zbytek
🔸 záleží, kolik děláte porcí a na jak velké pánvi – celkově chceme zeleninu s kořením spíše opékat, ne dusit pro lepší chuť, takže pokud máte malou pánev a děláte víc než 3 porce, je na zvážení, jestli zeleninu nerozdělíte a neorestujete zvlášť. Stojí to více času, ale výsledek je jiný. Celkově je lepší dělat zeleninu al dente, aby byla ještě lehce křupavá (navíc trochu dojde po smíchání s horkou uvařenou čočkou)
🔸 další variantou je zeleninu zkrátka rozložit na plech a dát do trouby než restovat na pánvi, bude to trochu jiné, ale méně pracné
🔸 orestovaná zelenina by měla být dochucená výrazně, protože dochutí čočku, můžete přidat i citron
Na obrázcích vidíte, jak to vypadá, když děláte 3 porce (modrý talíř) versus 25 na meditačním pobytu :). Tady se mi čočka ve velkém množství více rozvařila, ale chuť byla stále dobrá. Přidala jsem i smažený křupavý papadam pro větší variabilitu.
Vyzkoušejte! 🙂