Omáčka s mrkví a hráškem

Štítky: Oběd | Večeře

Tohle je tip na výborný RYCHLOBĚD… Přátelé, někdy si nevaříme, protože nemáme čas atd. Chápu, znám. I když život by neměl být závod s časem, někdy se tak cítíme a okolnosti takové jsou. Tady příprava trvala cca 25 minut, takže bychom to měli zvládnout :).

  • Ingredience:
  • kokosové mléko nebo kysaná smetana/ selský bílý jogurt
  • zelenina: hrášek (použila jsem zmražený, což ájurvéda nemá ráda, ale výjimečně lepší než pizza z podchodu), mrkev, případně cuketa, žampiony…
  • koření: fenykl, kumín, pepř, černá sůl, hing… případně provensálské koření, vyberte, co máte rádi (koření volíme podle ročního období – zima zahřívací, léto ochlazující)
  • ghí/ olivový olej

Jak na to?
🔸 Na horkém ghí rozvoníme pár sekund mleté koření, ale nespálíme jej (provensálské přidáváme až do zeleniny).
🔸 Přidáme nakrájenou zeleninu podle tvrdosti – tj. první mrkev s hráškem, později cuketu atd. Na závěr přidáme kokosové mléko nebo mléčnou variantu, podle síly našeho trávení. Kokosové mléko se tráví obvykle lépe a chuť je více dosladka, doslova pohladí.
🔸 Pro někoho bude tahle varianta ještě málo výživná (např. vátové typy) a bude mít potřebu ještě něco zakousnout – kousek tepelně upraveného tofu, čerstvého sýru/ panýru, příp. vajíčka, placky…
🔸 Dělala jsem s rýží basmati, kterou jsem dala vařit na úplném začátku přípravy omáčky.

Fotka na modrém talíři je s kysanou smetanou. Na bílém pak s kokosovým mlékem a žampiony – tohle jídlo bylo jedno z nejoblíbenějších na meditačním pobytu, kde jsem vařila pro 25 lidí – přitom tak jednoduché :).