Mrkvová a řepná pomazánka

Co si dát k snídani či jako svačinu, když už nechceme klasiku šunku sýr? Tohle je navíc veganská varianta.

Ingredience:

  • řepu či mrkev
  • slunečnicová semínka či kokosové mléko
  • koření: pepř, černá sůl, černucha, kumín, fenykl, případně citrón

Jak na to?

🔸 záleží, kolik porcí děláte – pokud je to méně (cca 4), tak zeleninu můžete oloupat a nastrouhat nahrubo a restovat (pokud pro více lidí, pak je rychlejší zeleninu uvařit v horké osolené vodě s trochou kumínu a pak nastrouhat, jelikož se restuje ve velkém množství déle)
🔸 na horkém ghí ohřeju krátce namleté koření a sůl, můžete přidat i trochu černuchových semínek na stáhnutí sladkosti (ne moc, jsou hořká) a přidáte nastrouhanou zeleninu, restujete (můžete na začátek i osmažit cibuli a restovat zeleninu s ní)
🔸 nakonec přidáte trochu kokosového mléka nebo ve vodě rozmixovaných slunečnic na zahustění a vytvoření pomazánkové konzistence (můžete místo nich přidat i bílý jogurt)

Na fotkách vidíte mrkvovou pomazánku – restovala jsem nastrouhanou syrovou mrkev nebo řepnou, kde jsem řepu prvně uvařila, viz výš a rozmixovala, poté smíchala s osmaženým kořením.

Dobrou chuť!