Masúr dhál – omáčka z červené čočky

Štítky: Oběd | Večeře

Kolik je lidí, tolik je variant masúr dhálů… No, lehce přeháním :). Je jich zkrátka hodně. Ukážeme si variantu s čerstvým špenátem.

  • Ingredience:
  • masúr dhál – červená čočka – já jsem hrstičkový typ, obvykle odvážím 2 hrstičky na osobu
  • čerstvý špenát – hrst
  • cibule
  • ghí
  • kokosové mléko – volitelně
  • koření: hing (asafoetida), listy pískavice (řecké seno, mám sušené), černou sůl, kumín a fenykl, kurkuma, zázvor

Jak na to?
varianta 1)

🔸 uvaříte čočku ve vodě (s hingem a sušenými listy pískavice, pokud nemáte, tak s kmínem), je uvařená coby dup, na závěr do ní vmícháte listy špenátu.
🔸 kořeněná směs – na pánvi rozehřejete ghí, krátce osmahnete nastrouhaný zázvor, pak přidáte zbytek koření (kumín a fenykl pokud je vcelku nebo přidáte mleté, ale to orestujete jen pár sekund, abyste je nespálili), přidáte cibuli a sůl a restujete, na konci přidáte mletou kurkumu
🔸 kořeněnou směs vlijete do uvařené čočky, necháte pár minut ustát a podáváte

varianta 2)

🔸 tady čočku nevaříte zvlášt ve vodě, ale přidáte ji do kořeněné směsi s orestovanou cibulí a kořením, dolejete vodou a vaříte do změknutí. Na závěr vmícháte listy špenátu, necháte provřít a je to. Tahle varianta je lépe stravitelná.

Pokud chcete mít omáčku jemnější a výživnější, na závěr vmíchejte trochu kokosového mléka.
Dobrou chuť! 🙂