Kedlubková omáčka

Štítky: Oběd | Večeře

Tak tohle je moje vzpomínka na dětství ❤️, i když jinak… Znáte omáčku z kedlubového zelí? Babička jí říkávala „kedlubky“. Jedno z mých dětských nejoblíbenějších jídel. Manžel z Plzně ji vůbec nezná, takže to bude něco lokálního. Babička žila na vesnici, kde se kraj láme mezi Valašskem a Hanou.

Jsou to jednoduše nastrouhané kedlubky ze zahrádky v omáčce z kysané smetany. Jídávali jsme je s bramborama a vajíčkem/ slepicí. Udělala jsem variaci s kokosovým mlékem a cuketou. Tedy bez slepice🙂.

  • Ingredience:
  • kedluby – např. 2
  • cuketa – 1 malá
  • kokosové mléko
  • koření: mletý kumín (římský kmín), fenykl, černá sůl, pepř

Jak na to?
🔸 Na horkém ghí orestujte pár sekund koření (aby se nespálilo) a přidejte sůl a nastrouhaný kedlub s cuketou. Chvíli poduste a poté zalijte cca půlkou kokosového mléka (podle množství). Dá se dělat i bez cukety. Je možné přidat na začátek i na kostičky nakrájenou cibuli a dusit zeleninu s ní. Výsledek bude ještě sladší.

Tentokrát jsem je jedli s pohankou a tofu na cibulce. Tohle je velmi rychlé jídlo na přípravu, vše za cca 25-30 min včetně tofu a pohanky.