Tak tohle je moje vzpomínka na dětství ❤️, i když jinak… Znáte omáčku z kedlubového zelí? Babička jí říkávala „kedlubky“. Jedno z mých dětských nejoblíbenějších jídel. Manžel z Plzně ji vůbec nezná, takže to bude něco lokálního. Babička žila na vesnici, kde se kraj láme mezi Valašskem a Hanou.
Jsou to jednoduše nastrouhané kedlubky ze zahrádky v omáčce z kysané smetany. Jídávali jsme je s bramborama a vajíčkem/ slepicí. Udělala jsem variaci s kokosovým mlékem a cuketou. Tedy bez slepice.
- Ingredience:
- kedluby – např. 2
- cuketa – 1 malá
- kokosové mléko
- koření: mletý kumín (římský kmín), fenykl, černá sůl, pepř
Jak na to?
🔸 Na horkém ghí orestujte pár sekund koření (aby se nespálilo) a přidejte sůl a nastrouhaný kedlub s cuketou. Chvíli poduste a poté zalijte cca půlkou kokosového mléka (podle množství). Dá se dělat i bez cukety. Je možné přidat na začátek i na kostičky nakrájenou cibuli a dusit zeleninu s ní. Výsledek bude ještě sladší.
Tentokrát jsem je jedli s pohankou a tofu na cibulce. Tohle je velmi rychlé jídlo na přípravu, vše za cca 25-30 min včetně tofu a pohanky.