Kari zmrzlina? Ano, netypické, ale možné a hlavně dokonalé! Pojďte se podívat na tuhle letní vzpruhu.
Igredience
- zralé banány
- kokosový olej
- kvalitní vanilková zmrzlina
- smetana
- koření – kardamom, skořice, kurkuma, pípal (dlouhý pepř)
Jak na to?
🔸 Tohle je variace na recept Dr. Martiny Ziskové (výborná knížka V ájurvédské kuchyni). Na velké lžíci kokosového oleje pár sekund opražte mleté koření (dejte, co máte rádi, místo pípalu můžete černý pepř, v původním receptu je i koriandr a kumín). Poté přilijte smetanu, krátce provařte.
🔸 Nalijte do mísy, kde máme zmrzlinu a rukou pomačkané banány (já jsme měla 3 banány, 1 vaničku Míša zmrzliny, cca půl kelímku smetany)
🔸 Promíchejte a zmrazte. Martina Zisková doporučuje sníst do týdne max, pak už není tak dobrá. 🍨
A hlavně v množství 2-4 lžíce k obědu či dopoledne, z důvodů silnějšího trávení v tuto dobu a minimalizaci následků :).
Koření pomáhá zmrzlinu strávit (vše, co je ledové, naše tělo tráví hůře, prvně to musí ohřát na teplotu našeho těla, navíc koření pomáhá proti hlenotvornosti, které je pro zmrzlinu typické).
Příště zkusím místo smetany kokosové mléko a sorbet. Mléko a ovoce, speciálně banány, je totiž nekompatibilní kombinace, která se však kořením zmírní. Měla jsem doma čerstvé borůvky, tak jsem neodolala jako přílohu.