Když potřebujete v létě zchladit

Říjen 2021

Léto je v plném proudu! Paráda :). Co ale dělat, když je tepla moc a vedrem se doslova vaříme ve vlastní šťávě? Díky ájurvédě známe odpověď. Jako jeden z nejdéle kontinuálně používaných medicínských systémů na světě je časem prověřená. Vychází z přírodních zákonů a pracuje s cykličností. Jedna z nich jsou roční období. Každé řídí jedna z přírodních energií (dóš), v dané sezóně vrcholí a navyšuje se i v našem těle, kde může způsobovat potíže.

V létě je nejsilnější živelná 🔥 ENERGIE OHNĚ (pitta).

Pokud je v našem těle horkosti až moc, může se projevovat jako nevolnost z přehřátí, průjem, zvracení, letní vyrážka a jiné zánětlivé projevy na kůži, pálení žáhy a kyselost v zažívání, aj. Taky jako horké emoce typu podráždění, hněv, výbušnost a přílišná kritičnost.

V létě bychom tedy neměli holdovat pálivému koření 🌶️, česneku a zázvoru, což nejspíš přirozeně děláme.

Ze zeleniny mají zahřívací efekt rajčata, papriky a lilek, fermentovaná a nakládaná zelenina, které zvyšují zánět v těle. S těmi bychom to neměli přehánět.

Výborné jsou naopak okurky, listová zelenina, cukety a tykve, brokolice, květák aj. Z koření pak chladí 🌿 čerstvá máta a koriandr, fenykl, kardamom, oregano, tymián, rozmarýn aj. Z tuků je skvělé přepuštěné máslo – ghí, kvalitní kokosový, olivový a slunečnicový olej.

Zahřívací efekt má také alkohol a červené maso, z ořechů nejvíce arašídy a kešu, dále sezam. Z alkoholu je tedy lepší pivo a bílý střik než ten tvrdý a z masa si raději vyberte to bílé. V létě se nedoporučuje jíst příliš fermentované potraviny a cokoli kyselého – zahřívacího. Ať je to kysané zelí, tempeh a kombucha nebo již zmíněná rajčata nebo nezralé ovoce. Výjimkou jsou citrusy, které jako tropické ovoce spíše chladí. Limetka a 🍋 citron stimulují trávení a v rozumné míře osvěžují. Pokud je jich ale moc, i ony zvyšují pittu, tedy naši horkost.

Pokud se chcete ochlazovat ledovými nápoji a 🧊 ledem obecně, děláte svému tělu medvědí službu. Abychom je strávili, musí je tělo nejprve zahřát na svou vlastní teplotu, takže zahřívání ještě podporujete. Navíc trávení je v létě celkově nejslabší z celého roku, protože na horké počasí reaguje tělo přirozeným ochlazením. A hlavní zdrojem tepla je v těle právě náš trávicí oheň, jehož sílu tak snižuje.

Sladkou, ochlazující chutí nemyslím doslazování cukrem, ale přirozenou sladkost, jakou mají například rýže a obiloviny. A samozřejmě sladké letní ovoce, ať jsou to lesní plody, třešně, broskve, meruňky, švestky, hrušky, hrozny nebo 🍉 meloun. Výborně ochlazuje taky granátové jablko, které je hořké, svíravé a sladké zároveň. Krásně chladí i kokos, včetně kokosového oleje.

Vyzkoušejte 2 nápoje, které vás ochladí v horkém létu:

🌿 Kardamomová limonáda 🌿 3 hrnky vody ¼ hrnku limetkové šťávy ¼ čl mletého kardamomu 2 pl kokosového či třtinového cukru můžeme dozdobit mátou, dle ájurvédy nepřidáváme led

🥛 Lassí na trávení 🥛 1 hrnek vody ½ hrnku selského jogurtu ½ čl mletého římského kmínu

1 lžíce koriandrových nebo mátových listů nebo ½ čl mletého koriandru ½ čl černé soli Vyjma koriandru a máty rozmixujte v mixéru 1-2 minuty. Čerstvé bylinky přidejte po ušlehání. Čím řidší konzistence, tím lépe stravitelná. Můžete si dát k obědu či v horkých odpoledních hodinách. Nedoporučuji ráno a večer.

Zdroje: Martina Zisková, Áhára – výživa Kate O´Donnell, Ájurvéda na každý deň

Hanka Svíčka Cestou ájurvédy 🏵️ Jsem ájurvédská průvodkyně ke zdraví 🏵️. Zaměřuji se na výživu, očistu, denní návyky a ájurvédské terapie. Ukážu vám, jak jednoduše porozumět principům ájurvédské výživy dle vaší konstituce. Jaké potraviny a koření kombinovat, jak a kdy jíst, abyste si ulehčili od zdravotních potíží či byli ve větší harmonii a síle. Projdeme společně váš běžný den a navrhneme v něm „záchytné body“ vaší sebepéče. Zdravé návyky na míru, které vám pomůžou prožít den naplno. Pokud to bude třeba, provedu vás bezpečnou očistou těla pomocí stravy, abyste zregererovali svůj organismus. Nabízím také ájurvédské olejové terapie na hluboké uvolnění a opečování se. 🌿 FB stránka Cestou ájurvédy https://www.facebook.com/cestouajurvedy 🌿 FB skupina Cestou ájurvédy – jídlem a sebepéčí ke zdraví https://www.facebook.com/groups/1112053855854798